top of page
Buscar
  • Foto del escritorPatri De La Rubia Duque

LLENGUATGE PLÀSTIC


Les expressions gestual/corporal, són per ordre natural, es poden treballar amb l’infant des d’un començament. A mesura que els infants van madurant la capacitat psicomotora, s’inicia l'expressió plàstica i, amb el desenvolupament del llenguatge, es comença amb l’expressió verbal. Quan l'expressió verbal es va arrelant com a forma de comunicació quotidiana, tant l'expressió verbal com l’expressió plàstica es van disminuint. Per tant, quan es infants no són capaços de comunicar-se amb plenitud verbalment, el llenguatge plàstic li dóna l’oportunitat d’expressar-se a través de manifestacions plàstiques.


Els infants tenen capacitat per expressar-se plàsticament, es la funció dels adults cultivar i desenvolupar aquesta forma d’expressió. Cladrà dotar-los de recursos i les tècniques que els permetin avançar a l’hora de manipular i expressar-se. D’aquesta manera, s'enriqueixen jugant amb el material oferit i aprendran i progressaran en funció de la seva maduració personal.


Les activitats plantejades d’aquest llenguatge plàstic tenen la intenció d'aconseguir uns objectius específics. Aquestos depenen de cada tipus d’activitat que hi seran encaminades a gaudir del plaer i la fascinació de l’activitat, estimular l’expressió lliure, l’exteriorització de sentiments, la creativitat i la imaginació, afavorir el desenvolupament de la motricitat fina i la concentració, reforçar l'adquisició d’hàbits d’autonomia personal i potenciar l’aportació individual al treball en grup. En la programació de les activitats plàstiques es tindran en conte aspectes relatiu com la seguretat de l’infant, la directivitat, la preparació i la recollida.




PROPOSTES DIDÀCTIQUES:


1. "Decorem caixes grupals"


Repartirem els alumnes en grups, així cada grup tindrà una caixa. Els infants pintaran la caixa com més els hi agradi, aportant una mica de creativitat de cadascú. Quan totes les caixes estiguin pintades, les deixarem secar i les apilarem una damunt de l’altre per crear una petita escultura amb les caixes pintades. Per aquesta activitat necessitarem caixes de cartró, pintura de diversos colors i pinzells.



2. "El mural de la música"


És presentarà als infants un mural en blanc i diversos elements (pilotes de pin-pom, fulles i palletas), és una activitat on la imaginació s'apodera dels infants, deixant marge a que s'expressin a través de les sensacions que transmet la música que sonarà de fons.



3. "Estampació estructurada"


Es proporciona als infants suros amb diferents estampats, amb pintura ho mullen i plasmen les imatges dels suros, així fins que completen les seves creacions.





4. "Els nostres monstres"


Aquesta activitat tracta de completar les diferents formes amb les combinacions que surt amb l'atzar dels cubs, un cub té les parts del cos (ulls, cabells, cames, potes, boca i llengua) i l'altre els números de l'u al quatre.







5. “Water painting”


En aquesta activitat agafarem una safata que hi càpiga un foli, ajudarem als infants a posar aigua i posarem el pintaungles que vulguin, “tindrem varietat de colors”, amb un pal mourem la tinta per crear varies formes irregulars. L’infant posarà el foli a l’aigua i quan el traiem quedarà el dibuix que hagin creat estampat al foli. Finalment deixarem que s'aixugui i el podem posar a la classe o al passadís, o portar-ho a casa.



6. “La taula de llum”


Aquesta activitat es realitzarà amb la taula de llum. És una activitat més lliure, presentarem la sorra de platja als infants damunt la taula de llum i ells podran fer moltes coses. Agrupar, fer dibuixos amb el dit, fer muntanyes…

Podran veure el contrast de la llum sense sorra i el lloc on hi ha sorra. Podrán adaptar l’activitat amb el material que utilitzin amb la taula de llum ja que la sorra es pot recollir després i queda tot net.



7. “Dibuix col·lectiu”


Aquesta proposta és un joc en el qual cada nen té un foli, comencen a crear el seu dibuix i en un temps limitat els hi iriemd que canviessin de dibuix. Aquest, li passa el foli al seu company i agafa el dibuix que li passa l’altre company, llavors començarà a dibuix i en uns minuts tornarem a realitzar la mateixa acció anterior. Aquesta activitat la poden fer tota la classe o per grups. Aquestes creacions després poden penjar-les a la classe, al passadís o emportar-s’ho a casa.



8. "Tapes de pintura"


Agafarem i presentarem una tapa de caixa, posarem el foli (blanc o negre, podrem veure el contrast d’un i de l’altre) posarem gotes de pintura i posarem caniques. Els nens agafen la tapa i la inclinan d’un costat a l’altre, les caniques passen per damunt de la pintura i creen diferentes líneas. És una activitat lliure, poden posar els colors que vulguin i les caniques que vulguin.




9. “La Mandala"


Aquesta activitat la realitzarem tota la classe. Deixarem el mural del mandala al terra i ficarem cola, un cop fet això els infants hauran de agafar els retalls de papers i començaran a enganxar els trossos. L'activitat finalitzarà quan el mandala estigui complet de retalls.





10. "Les bombolles"


Aquesta activitat tracta d'omplir recipients d’aigua amb colorant i sabó, proporcionarem a cada infant un netejapipes. Un cop fet això donarem un paper a cada infant i ell haurà de fer bombolles amb el netejapipes damunt del paper. Després observarem el resultat en el paper.




11. “Meitat de la cara”


Aquesta activitat consisteix en donar un paper a cada infant.El paper tindrà mitja cara dibuixada i l’infant haurà de dibuixar l’altre part de la cara de forma lliure, utilitzant els llapis de colors. Un cop acabat el dibuix l’educador agafarà el paper. En aquesta activitat ficarem música de fons per ajudar a concentrar a l’infant.





12. “Pintura amb palletes”


Aquesta activitat la realitzarem de forma que a cada infant li donarem un full, l’educador ficarà gotes de pintura al paper i utilitzarem dos colors diferents.Un cop fet això li donarem al paper a l’infant i mitjançant una palleta que li donarem haurà d’intentar dibuixar soplant. La gracia de l'activitat serà que l’infant faci una barreja amb els dos colors.



13. “El conte de les folors”


Aquesta activitat, cada infant disposa de un pinzell amb un color, i hauran d'escoltar el conte i seguir les instruccions.






14.“Collage transparent”


S’ofereix als infants un mural de film transparent, amb retalls de revistes ho han de completar lliurement.





15.“La nostra silueta”


Aquesta activitat es duu a terme de la següent manera: cada infant disposa de ceres de colors, així que per parelles s’hauran de estendre damunt del mural en blanc i resseguir la silueta dels companys, així deixa anar la imaginació per a completar-les.






16. “Els quadres dels autors”


Aquesta activitat es d’imitació de sensacions, proporcionen als infants un seguit de quadres de diferents autors, entre ells, transmeten diferents sensacions, ja siguin pels colors o per les formes. Així que han de plasmar en el seu full el que ells capten dels quadres seleccionats. Aquesta activitat pot tindre un fil conductor de la cultura, ja que es pot crear una conversa on ensenyin els quadres i s’explica sobre la seva història.


16 visualizaciones0 comentarios

Entradas recientes

Ver todo
bottom of page