top of page
Buscar
  • Foto del escritorPatri De La Rubia Duque

LLENGUATGE GESTUAL I MUSICAL


El gest ho podem definir com un moviment significatiu, internacional i ple de sentit que posa de manifest la personalitat. Aquest conjunt de gestos poden ser: per una banda instintius, no verbals i ensenyats; i per una altra banda imitats, però no hi ha dubte que els dos tipus, sempre proporcionen al nostre interlocutor una considerable quantitat d'informació.


La música és un factor de formació i equilibri del sistema nerviós. S’ha demostrat que la pràctica de la música proporciona el desenvolupament dels dos hemisferis cerebrals; per això es recomana integrar-la a l’edat de l’infant. Desenvolupa el sentit del ritme, incideix en la formació física i motora, i proporciona un millor equilibri, lateralitat i motricitat. Ajuda a millorar les àrees cognitives, afectives i psicomotrius.


A l’etapa infantil el llenguatge musical facilita l’expressió i la comunicació. L’infant permet la descoberta, l’experimentació, la creació, el ritme, el moviment, l’expressió corporal i gestual i la psicomotricitat són indissociables d’aquestes primeres edats. A través dels ritmes i les melodies els nens tenen l’oportunitat de vivenciar sensacions i sentiments que generen diferents formes d’aprenentatge.





PROPOSTES DIDÀCTIQUES:

1. "El joc de les estatues"


Els infants s’hauran de moure per l’espai lliurement quan la música comença a sonar. Quan la música pari de sonar, els infants hauran de romandre quiets fins que torni la melodia del començament.

Per aquesta activitat es necesitarà un reproductor de música i la cançó 1, proporcionada en el CD.



2. "Reconeixement de sons"


Es presenta als infants diferents sons dels instruments següents: la flauta, la gralla,

les maraques, el piano, els plats, el tambor, el triangle, la trompeta i el violí; aquests

sons van associats amb la seva imatge corresponent. Després de donar a conèixer

els instruments ja esmentats, es comença amb el reconeixement aleatori.




3. "Dansa de les estacions"


Aquesta proposta és proporciona als infants quatre tipus de cançons que poden experimentar i descobrir amb el seu cos mitjançant les seves melodies. En aquesta proposta ampliem el vocabulari dels infants gràcies a les cançons de les estacions.


Per aquesta activitat es necesitarà un reproductor de música i la cançó 3. proporcionada en el CD.



4. "Ombres xineses"


En aquesta activitat farem que els infants experimentin un conte a través de les ombres i una cançó. L’educador representarà amb ombres xineses la cançó de “Puff era un drac màgic” a mesura que transcorre la cançó.


Per a dur a terme aquesta activitat utilitzem les titelles dels personatges de la cançó incloses en la caixa, un llençol blanc, llum i la cançó del CD.



5. “ Cançons països


En aquesta proposta d’activitat volem aconseguir que els infants desenvolupin la seva capacitat d’aprenentatge vers les diferents llengües d’altres països, escoltant diferents cançons i diferents idiomes.


Per dur a terme aquesta activitat necessitem el CD amb cançons de diferents llengües.



6. “Mímica dels oficis”


A partir de diferents targetes de diferents oficis, els infants hauran d’imitar les accions d’aquell ofici i els seus companys han d’endevinar de què es tracta.


Per a dur a terme l’activitat necessitem les targetes amb imatges de diferents oficis .




7. “ La música i les emocions


Aquesta activitat la representarem de forma que els educadors utilitzaran la seva cara per fer diferents sentiments, com pot ser tristesa, alegria, por … El educador anirà dient als infants quina cara posar en cada moment és a dir quan el educador diu ficar cara de por el infant haurà de ficar cara de asustat. Així farem amb els altres sentiments.






8. “ Cançoner


Aquesta proposta tracta de una caixa anomenada el cançoner que dins haurà un llibret amb cançons i cada canço la representara una titella. El educador tindrà aquesta caixa per representar les diferents cançons de la forma que ell vulgui. per exemple podra fer la canço del sol solet i agafara la titella i la ensenyara a la classe.


Per fer aquesta activitat necessitarem la llibreta de cançons i les titelles corresponents.



9. “Els monstres dels colors"


Aquesta activitat tracta sobre 3 monstres de diferents colors. cada monstre representa una acció, el monstre verd és el monstre de parlar/ cantar fort, el monstre groc és el monstre de parlar fluix i el monstre lila és el monstre de estar callat. Un cop els infants saben l'acció del monstre el educador podrá utilizar el monstre per fer activitats com ficar una cançó i depenent del monstre que té aixecat els infants tindran de cantar fort ,fluix o no cantar.


Per a dur a terme l’activitat necessitem els monstres de colors (groc, lila i verd).



10. “El gest


L'activitat tracta de que cada targeta de color és un soroll fent-lo amb el cos. Explicarem que la targeta blava serà picar les cames amb les mans, la de color groc serà picar la taula amb les mans i la targeta vermella serà picar de mans. El educador agafara la targeta i depenent del color els infants hauran de fer una cosa o altre. Pot anar acompanyat de música.


Per a dur a terme l’activitat necessitem les targetes de colors (blau, groc i vermell)


11.“Joc del mirall”


Aquesta activitat serà de ficar als infants amb parelles. Cadascun tindrà una funció, d'un serà el mirall i l'altre serà el que es mira al mirall. Llavors es tracta de que el infant que és mira al mirall podrà fer el que vulgui mentres que el que actua de mirall haurà de imitar al company.


12. “ Les rutines


Presentarem un CD amb les cançons de les rutines que hem escollit, moltes de les cançons els infants les coneixeran ja que les tenen assimilades a l’hora d’arribar o a l’hora de menjar o marchar.. etc. També donarem la lletra en paper perquè puguin familiaritzar-se amb ella i els seus dibuixos. Aquestes cançons els ajudaran a crear certes rutines a tindre un bon ordre.


13. “ Ioga”


Aquesta activitat es basa en explicar un conte mentres realitzem ioga, també ens basem en una cançó per estar més relaxats. La podem plantejar de varies maneres, una d’elles serà que el infants es posin davant nostre i en copiin tots el moviments que realitzem, un cop assimilats podran fer l’activitat més lliure ja que cadascú tindrà un bon coneixement del seu cos. Aquesta activitat es pot dur a terme a través del conte, mitjançant el qual els nens han d’imitat les diferents postures relacionades amb animals o postures; i per una altra banda, a través de la cançó.



14.“Qui sóc?”


Un dels infants agafaran una tarjeta en el que hi haurà un animal conegut, llavors davant dels seus companys tindrà que represental perquè els demés l’encertin. Ho podran fer en silenci o imitan el so. Al pas del temps poden inventar-se més animals i fer-ho amb molta més dificultat.



15.“Pica pica, roda roda”


Ens posarem tots en rotllana, l'educadora començarà cantant: pica pica pica, roda roda roda, balla balla balla, hola (el nom de l'infant), benvingut!, i així un per un. Els infants l'acompanyaran cantant, picant, rodant i ballant donant la benvinguda a tots els de la classe. És una bona manera per coneixer tot els de la classe i relacionarse entre sí.



16. “Els jocs i sons amb la llengua”


Explicarem als infants que aquesta activitat es un joc de fer diferents sorolls. Nosaltres preguntarem si saben que fa una aspiradora o com es menja un espaguetti, etc.. i així escalfaran les cordes vocals. Més endavant podran fer diferents coses inclus sorolls que se’ls acudeix a ells.

17. “Jo voldria ser un gran músic”


Aquesta activitat tracta sobre una cançó amb una participació dels infants fent una petita dansa. L’activitat comença amb diferents instruments al mig, mentres que l’infants hauran de fer una rotllana. Quan comença a sonar la cançó uns quants infants s’aixecaran i tocaran els instruments de dins.




18. "Música lenta i ràpida"


Els educadors posaran una música a la sala, els infants s’hauran de moure depenent si la música té un ritme ràpid, s’hauran de moure ràpid, si la música té un ritme lent, hauran de moure’s lentament.




19. "Descobrim els instruments"


Primerament s'ensenyarà als infants els instruments, donant-li l’oportunitat de que els toquin ells mateixos. Així creant un ambient de descobriment i de conversa entre educador, infants i entre ells mateixos.


16 visualizaciones0 comentarios

Entradas recientes

Ver todo
bottom of page