top of page
Buscar
  • Foto del escritorPatri De La Rubia Duque

LLENGUATGE VERBAL


La comunicació verbal és l’ús de paraules per a la interacció verbal o no verbal entre els éssers humans. Constitueix un nivell primari de comunicació, la base de aquest tipus de comunicació està en la utilització de conceptes. La capacitat de parla és una de les conductes més importants dels éssers humans i per assolir-la és necessària la concurrència de diversos factors, alguns interns i localitzats en l’infant (físics i cognitius), i d’altres externs o ambientals.


El llenguatge verbal, cada paraula representa una idea, un fet o un concepte, aproximadament igual per a tots els membres de cada grup social. L’àrea de comunicació i llenguatges precisa aquestes eines per mitjà dels continguts que integren procediments i habilitats, coneixements i actituds, i que compleixen una triple funció: comunicativa, lúdicocreativa i representativa.



PROPOSTES DIDÀCTIQUES:

1."Qui és qui”


En aquesta activitat, els hi facilitarem als infants diverses fotografies barrejades on apareixen tots els alumnes de l’aula. A més també se’ls hi repartirà unes targetes on en cada una apareixerà el nom de cada infant de l’aula de P-3 en lletra majúscula. Tot seguit els infants hi hauran de reconèixer la seva pròpia foto, després amb ajuda de l’educador/a començarem a buscar el seu nom, i relacionarem la seva foto amb el seu nom.


2. Dos animals ens ensenyen la mida de les paraules”


En aquesta activitat se’ls hi presentaran  dos animals, seguidament se’ls hi farà una explicació o bé se’ls hi faran preguntes sobre aquests animals, d’aquesta manera podrem desencadenar correctament l’activitat. En acabar els infants tindran dues cartolines on al centre de la primera cartolina hi podem veure una girafa i a la segona cartolina un gat. Com ja sabem la girafa es caracteritza pel seu llarg coll. En canvi, a l’altra cartolina hem posat la fotografia d’un gat, ja que és un animal baix i petit. Aquests dos animals han estat escollits amb criteri, és a dir, estan pensats pels adjectius d’aquests animals. Tot seguit se’ls hi facilitarà als infants unes targetes on apareixeran paraules llargues com rentadora, tomàquet, caramels, etc. i paraules curtes com cuc, sol, etc.

Seguidament els infants hauran de saber on col·locar les paraules de diferents mides amb la intenció que posicionin les paraules curtes amb l’animal baixet i petit que és el gat. I les paraules llargues que les col·loquin a la cartolina on apareix la girafa, ja que la girafa és llarga com aquelles paraules.


3. “Lletra inicial”


En aquesta activitat se li facilitaran a l’infant lletres inicials (que seran les lletres inicials dels noms). A  més tindran unes targetes on apareixen tots els noms dels infants.


En una cartolina gran col·locarem lletres inicials els noms dels nens que hi hagi a la classe. De manera que a cartolina hi haurà moltes lletres inicials. Tot seguit l’infant haurà de saber quina és la seva lletra inicial. Abans haurà d’haver trobat el seu nom que estarà escrit en una de les moltes targetes que hi haurà dels noms dels nens/es de l’aula.  En fer això, l’infant haurà de col·locar el seu nom en el lloc de la cartolina on pertoqui.


4. “Guardem les lletres i els números”


Amb l’ajuda de tres pots classificatoris els infants podran anar classificant les vocals, consonants i els números. Cada pot té una mostra de les lletres vocals, consonants o números que s’han de col·locar dins.


Aquesta activitat està pensada sobretot perquè els infants diferencïn entre les lletres i els números.

L’educadora a mesura que els nens/es vagin realitzant l’activitat podrà intervenint-hi fent preguntes.


5. “La roda ens ensenya les vocals”


En aquesta activitat se li facilitarà als infants diverses rodes on al centre de cada roda hi haurà una vocal i al seu voltant  hi ha diverses imatges on moltes d’aquestes la seva lletra inicial serà la mateixa que la que hi ha al centre.

En aquesta activitat les educadores li diran a l’infant: Pau col·loca les pinces a totes les imatges que comencin per la lletra “A”. (La lletra “A”serà a lletra que hi haurà al centre de la roda), aquesta activitat més endavant també es pot dur a terme el revés, per exemple “ara col·loquem les pinces a les paraules que no comencin per la vocal que hi ha el centre de la roda”.


6. “Com s'escriu el meu nom?”


Aquesta activitat es realitzarà amb una caixa on hi haurà tots els noms dels infants en targetes que seran l’ajuda de mostra. Els infants hauran de crear el seu nom a partir de lletres individualitzades a l’hora que aniran seguint el model de la targeta. Aprofitant l’activitat hem creat targetes on apareixeran també paraules, on es treballaran de la mateixa manera que els noms dels infants.


7. “Aprenem jugant a bàsquet”


Aquesta activitat és una proposta més motriu, ja que exerceix més mobilitat per part dels infants. Aquesta activitat, es pot realitzar a l’aula però també hem pensat que es pot realitzar a l’exterior. Es col·locaran les cinc caixes al terra de l’aula o de l’exterior on a l’exterior de cada caixa hi haurà una vocal. D’aquesta manera es veuran les caixes amb totes les vocals. Tot seguit se’l hi donaran als infants diverses boles on hi han dibuixades les vocals. Els infants podran anar agafant les boles i anar encistellant-les a la caixa on pertoqui. Cal dir que tindran més d’una bola amb les diverses vocals. Tot seguit quan els infants hagin encistellat les boles les educadores revisaran les caixes per veure si totes les boles van en aquella caixa. En aquesta activitat també farem servir el terme negatiu. L’ educadora podrà dir: “Pol no encertis la bola de la lletra “E” a la caixa de la lletra “E”.


8. “Treballem amb els murals”


En aquesta activitat em imprès quatre murals per treballar les estacions de l’any (hivern, estiu, tardor i primavera). De cada mural hi ha diversos elements característics que fan referència a ells. D’aquesta manera aquests elements ens ajudaran amb la interacció amb l’infant, ja que els hi farem preguntes com: “Paula en quin mural s’ha de col·locar el noi amb banyador?” “I la noia que va amb bufanda?”, etc.

9. “Les dites”


En aquesta activitat hem aprofitat el material de l’activitat anterior els “Murals”. Dins del mural hi haurà velcro, seguidament l’educadora llegirà les dites i els infants hauran de dir de quina estació de l’any és i enganxar-ho dins del mural.


10. “El traç”


Se’ls hi facilitarà als infants diverses lletres en forma de targeta. Cada infant n’agafarà una i amb l’ajuda de pedretes ho resseguirà, d’aquesta manera a partir del joc, aprendrà la forma de les lletres. Començarem a resseguir vocals, però se’ls hi donaran consonants a mesura que el curs va avançant, l’educadora ho pugui treballar. A la vegada que treballem les lletres, treballarem també l’inici i el final és per aquest motiu que l’educadora els hi pot anar donant indicadors als infants com: “Paula comença a resseguir per l’inici de la lletra”.


11. “Juguem al memory”


Fent referència en aquesta activitat, primerament barrejarem totes les targetes, seguidament les col·locarem del revés de manera que no es vegin les lletres. Tot seguit el grup d’infants per torns hauran d’endevinar i aparellar les vocals que hi apareixen al joc. Aquesta activitat com podem veure és una activitat molt dinàmica i que hem fet la nostra versió però aquest joc ja és existent en l’actualitat. Els infants mentre juguen a la vegada també estan aprenent i ho fan a partir d’allò més senzill com és el joc i aprenen sense saber que ho estan fent.


12. “Explica'm un conte”


Podríem dir que és una activitat més lliure pels infants, ja que en comptes d’explica’ls-hi un conte que ja està construït, seran ells els qui crearan un conte. Les educadores els hi facilitarem diverses fotografies i ells les hauran d’ordenar i explicar-nos que han pensat sobre aquelles fotografies i com les han ordenat amb el fi de què ens puguin explicar una mini-història. A més tenim pensat que els infants amb petits grups parlin sobre les fotografies i creïn entre ells l’ordre de les fotografies. Quan les educadores observem que ja tenen les imatges ordenades els i farem preguntes als infants amb la finalitat que ens expliquin aquest conte que podria tindre diverses versions.


13. “Busca'm i em trobaràs”

Com podeu veure aquesta activitat és una activitat més motriu comparada amb la resta d’activitats. Nosaltres aquesta activitat la farem a l’aula però aquesta proposta està pensada també per a realitzar-se a l’exterior. Aquesta activitat la realitzarem a partir de diverses boles de mida petites on en cada bola hi haurà dibuixada una vocal. Aquestes boles les amagarem per l’aula i quan els infants vagin trobant les boles els hi farem preguntes per saber quina vocal han trobat.


14. “Fem un conte”

Aquesta activitat consisteix en què nosaltres hem escrit un conte popular, que és “Els tres porquets”, en aquest conte hem deixat espais en blanc que és on els infants hauran de col·locar el dibuix corresponent en cada escena, com el lloc, els tres porquets, les cases, etc.


15. “Endevina endevinalla”


En aquesta activitat hem creat diverses targetes on en cada una hem creat endevinalles. En unes altres targetes hem posat la resposta de totes aquelles endevinalles fetes anteriorment en forma d’imatge.

Les educadores llegiran l’endevinalla als infants, i els hi ensenyarem diverses imatges (diverses respostes). Amb el fi de què els infants n’escullin una.


Les endevinalles són per a l’edat dels infants tot i que si els infants no l’endevinessin, se’ls hi facilitarien a partir  de pistes.

16. “Ens agrada dibuixar”


Aquesta activitat consta d’una caixa on en el seu interior afegirem sorra de platja. A la tapa de la mateixa caixa farem servir targetes de mida gran on en cada una d’elles hi haurà diverses lletres. Per començar només ho farem amb les targetes que hi apareguin vocals.

El que es pretén fer en aquesta activitat és que la targeta col·locada a la tapa faci de figura model perquè l’infant la pugui copiar i dibuixar a la sorra de la platja amb el dit.

Podem dir que aquesta activitat serà una activitat d’experimentació i manipulació per part dels infants.

Hem pensat de fer-ho amb material natural (perquè) aquest tipus de material crida molt l’atenció dels infants.

A més, nosaltres som molt partidàries de crear, aprendre a partir de materials naturals i reciclats, ja que són materials amb molts usos.

17.“Aprenem a crear paraules”

En aquesta proposta d’activitat hem creat unes targetes que faran de model per als infants. En totes i cadascuna de les targetes hi haurà una paraula i la imatge corresponent a la paraula a més els hi facilitarem diverses lletres de fusta. El que prenem en aquesta activitat és que l’infant escolleixi una de les etiquetes i amb les lletres de fusta els infants les hauran de col·locar a sobre de cada lletra de es etiquetes.

Cal recordar que totes les paraules que apareixen en les etiquetes, són paraules curtes on gran part de les lletres són vocals.

Per a seguir el diàleg amb l’infant, els hi farem preguntes sobre les etiquetes sobre les que han estat plasmant les lletres de fusta.

Les intervencions que farem les educadores són les següents: Laia, has jugat amb la paraula “COL”, “que t’agrada a tu la col?”, “la mare en va cuinar ahir per dinar dius?”


20 visualizaciones0 comentarios

Entradas recientes

Ver todo
bottom of page